Mâncarea chinezească este printre cele mai căutate în România, dovadă fiind numărul mare de restaurante cu specific chinezesc, cu mult peste cel al altor restaurante exotice. În oraş, acasă sau la birou, puiul Shanghai sau „furnicile în copac“ au intrat de multă vreme în vocabularul culinar românesc. Ce nu ştie oricine este faptul că, la origine, bucătăria chinezească este printre cele mai sănătoase din lume. Tehnicile tradiţionale de gătit păstrează aromele naturale ale cărnurilor şi ale legumelor, ingredientele proaspete sunt favorite, iar cumpătarea este cuvântul-cheie în modul în care sunt combinate felurile de mâncare.
Mâncărurile chinezeşti sunt uşor de preparat, aşa că îţi poţi pregăti o masă savuroasă după toate regulile artei în doar câteva zeci de minute, cu legume proaspete cumpărate din piaţă. În România sunt multe bloguri culinare dedicate bucătăriei chinezeşti (andreeachinesefood.ro este doar unul dintre ele) şi-ţi va fi uşor să alegi reţetele tale preferate. Anumite ingrediente originare din China – cum ar fi ciupercile uscate – se găsesc în magazine specializate, la fel şi mix-urile de condimente, aşa că nu-ţi mai rămâne decât să te apuci de gătit.
Bucătăria chinezească se bazează pe câteva reguli simple, care te vor ajuta să găteşti într-un mod sănătos orice fel de mâncare, fie el tradiţional românesc sau mai exotic.
ÎNVAŢĂ SĂ FOLOSEŞTI O TIGAIE TIP WOK
Tehnica de gătit este originară din China, dar s-a răspândit în ultimele decenii şi în Occident. Ingredientele se călesc împreună cu o cantitate redusă de ulei, într-o tigaie tip wok foarte bine încinsă. Ai nevoie doar de puţină carne slabă – pui sau peşte – şi multe legume delicioase de sezon. Avantajul acestei tehnici rapide de gătit este că păstrează toate substanţele nutritive ale ingredientelor şi nu foloseşte prea mult ulei. Pentru gustul autentic chinezesc, poţi adăuga şofran, ghimbir şi boia de ardei.
GĂTEŞTE CU ABUR
Dacă preferi legumele gătite la abur în locul celor trase la tigaie, însă nu ai un aparat profesional, poţi transforma un wok într-un dispozitiv ad-hoc de gătit cu abur. E suficient să pui o jumătate de cană de apă în tigaie, peste care să aşezi un coş din bambus în care ai pus legumele şi carnea tăiate fâşii. Acoperă wokul cu un capac sau cu folie de aluminiu şi pune-l pe foc. Dă gust legumelor gătite în abur cu câteva picături de sos de soia, cu ghimbir şi boia de ardei.
ADAUGĂ O FARFURIE DE SUPĂ LA FIECARE MASĂ
Încet-încet, supele şi ciorbele lasă locul altor feluri de mâncare în meniul românilor. Gătitul lor durează mai mult, iar gustul nu este întotdeauna pe placul nostru. Bucătarii chinezi ne învaţă însă că ar trebui să mâncăm supă la fiecare masă. Cu carne de pui sau doar cu legume, o supă e uşoară, se digeră uşor şi te ajută să-ţi controlezi apetitul, ca să nu simţi nevoia să mănânci mai mult decât trebuie.
NU FACE EXCES DE OREZ SAU DE TĂIEŢEI
În bucătăria tradiţională chineză, orezul şi tăieţeii sunt printre cele mai des folosite ingrediente. Asta nu înseamnă că trebuie să le foloseşti în toate mâncărurile, mai ales dacă vrei să mănânci sănătos. O mână de orez integral este suficientă pentru o masă consistentă: legumele sunt baza, în timp ce orezul e văzut, mai degrabă, drept garnitură, la fel ca şi tăieţeii. Renunţă la cei făcuţi din făină de grâu şi foloseşte în bucătărie tăieţei sau fidea din făină de orez: sunt mult mai sănătoşi decât cei obişnuiţi.
PREGĂTEŞTE-ŢI SOSURILE ACASĂ
Este uşor să cumperi de la un magazin sosurile speciale care se folosesc în bucătăria chinezească, însă nu vei avea niciodată garanţia că producătorii folosesc cele mai bune sau cele mai sănătoase ingrediente. Cu puţin efort, le poţi pregăti chiar în bucătăria ta. De exemplu, pentru sosul de soia ai nevoie doar de boabe de soia, apă, sare şi puţină făină, iar reţeta poate fi găsită online. Marele avantaj este că vei şti ce ingrediente conţine şi poţi doza în funcţie de propriile gusturi cantitatea lor.
ALEGE MEREU LEGUME PROASPETE, DE SEZON
Cele mai gustoase mâncăruri chinezeşti sunt gătite cu ingrediente naturale şi legume proaspăt culese: gustul nu va fi egalat niciodată de legumele congelate sau de cele semipreparate. Nu uita să foloseşti din belşug usturoi, ghimbir şi ardei gras. Combinaţia de ingrediente este ideală pentru o masă sănătoasă: usturoiul este bun pentru inimă, ghimbirul ajută digestia, iar ardeiul gras conţine vitamine.
ADAUGĂ INGREDIENTE USCATE PENTRU UN GUST AUTENTIC AL MÂNCĂRII
Pe lângă legumele proaspete, bucătarii chinezi dau un gust special şi exotic mâncărurilor tradiţionale cu ajutorul ingredientelor uscate. Ciuperci shiitake sau „urechi de lemn“, creveţi sau ierburi – pot fi adăugate cu încredere în mâncarea chinezească. Nu conţin substanţe nesănătoase şi le poţi cumpăra la preţuri rezonabile din magazinele specializate.
PĂSTREAZĂ ECHILIBRUL ÎN ALIMENTAŢIE
Chinezii sunt celebri pentru cumpătarea lor, iar gătitul nu face excepţie de la regulă. Zahărul, sarea şi alimentele mai grase pot fi adăugate, în cantităţi mici, pentru a da gust mâncărurilor, dar nu trebuie să exagerezi. Foloseşte mereu carne slabă: puiul, peştele şi fructele de mare sunt sănătoase şi se potrivesc de minune cu bucătăria chinezească. Poţi opta şi pentru carnea de porc sau de vită, dar ai grijă ce cantităţi foloseşti.
Citeşte întreaga ştire: 8 obiceiuri alimentare sănătoase din bucătăria chinezească